Verkleedfeest
Vrijdag vieren we het verkleedfeest.
Het Verkleedfeest op school valt in hetzelfde weekend als Carnaval, dat voornamelijk beneden de rivieren gevierd wordt. Op de Rudolf Steinerschool vieren we het feest als het Verkleedfeest.
Het is in deze tijd van het jaar goed te merken dat het daglicht begint toe te nemen. In de aarde is het leven doorgegaan en als je goed kijkt kun je zien hoe de natuur, heel langzaam maar zeker, begint te ontwaken.
De winter duurt lang, maar de lente komt in zicht! Veertig dagen voor Pasen begint Carnaval. In voorchristelijke tijden werden in deze tijd van het jaar de boze geesten verjaagd om te voorkomen dat ze de ontluikende natuur zouden beschadigen. De mensen trokken dan, verkleed en met maskers op, met veel kabaal door de velden. In de Christelijke traditie heette dit feest Vastenavond en het duurde slechts één dag. Tegenwoordig heet het Carnaval (van Carnem Levare, wat ‘vlees wegnemen’ betekent, wat slaat op de vastentijd na het Carnavalsfeest) en duurt het feest drie dagen. In Nederland kent het feest met name een rijke traditie in de steden onder de rivieren.
Op de Rudolf Steinerschool vieren we het Verkleedfeest met de volgende achterliggende gedachte. Daar waar de lichtfeesten voor Kerst ons hielpen om na de zomer weer tot inkeer te komen, zijn het de jaarfeesten ná Kerst die ons helpen de levenskrachten weer op te wekken op weg naar de het midzomerfeest van Sint Jan. Carnaval biedt ons bij uitstek de gelegenheid om, na een periode van stilte en rust, de boel weer eens even flink op te schudden en ons zo ‘wakker’ te maken voor een nieuw voorjaar vol levenskracht en vruchtbaarheid! Het verkleedthema is de vertelstof in de klas. Ook de periodestof van het jaar mag worden meegenomen! Zo verbinden de kinderen zich nog steviger door het ook zelf te doorleven.